Om helselys

Home > About us

LYS SPEKTRUM:HVA DU TRENGER VITE FOR Å FORBEDRE DIN HELSE. 

Lys spektrum eller fargetemperatur? Disse begrepene brukes ofte om hverandre for å beskrive det visuelle utseendet til lys, men når det kommer til helsen din, er lysspekteret viktig.


VÅR KROPPS BIOLOGISKE RESPONS TIL LYS SPEKTRUM


Forskning viser at lysspekteret spiller en viktig rolle i å regulere kroppens biologiske klokke — vår “døgnrytme”. Kroppene våre har gjennom evulosjon utvilet seg når vi ble utsatt for endringer i lysspekteret gjennom dagen. Som et resultat utløser lysspekter og intensitet hormonelle sykluser i kroppene våre - og har en dyp innvirkning på helse og velvære. I dag tilbringer folk i økende grad dagene innendørs med begrenset eksponering for dagslys. De fleste får ikke nok lys om dagen, men får for mye lys om natten. Effekten for helserisikoer, som kreft og overvekt, studeres mye.

Heldigvis har man lært mye de siste to tiårene om de fysiologiske mekanismene som styrer kroppens respons på lys. Vi forstår nå sammensetningen og intensiteten av lys som er nødvendig for å påvirke vår biologiske klokke. I tillegg gir avstembar LED-teknologi nå muligheten til å tilpasse lysspektre for bedre å støtte kroppens naturlige døgnrytmer.

 

LYSETS INNHOLD VERSUS FARGETEMPERATUR


For å gjøre døgnets lysspekter lettere å forstå, beskriver forbrukerinformasjon generelt lys med ‘høyt blått innhold’ som mest fordelaktig om dagen. Motsatt er lys med ‘lavt blått innhold’ mest fordelaktig om kvelden, da det tillater kroppens naturlige produksjon av søvnhormonet, melatonin. Korrelert fargetemperatur (CCT) er et annet begrep som ofte brukes om hverandre med lysspekter. Belysning med høyt CCT, for eksempel, blir referert til som "kjølig hvitt." Det har et blålig utseende med 'høyt blått innhold'. Belysning med lav CCT, derimot, blir referert til som "varm hvit." Lav CCT-lys har et mer ravfarget utseende. Begrepet "blått innhold" er imidlertid noe misvisende. Begrepet oppsto fordi våre øynes fotoreseptorer, som signaliserer døgnsystemet, er de mest følsomme for lys med en frekvens som ser blå ut. Interessant nok består det meste av lyset vi møter på hver dag ikke bare av en fargefrekvens, men mange. Som et resultat er det vanskelig å identifisere alle fargefrekvensene i et bestemt lys uten å bruke spesielle verktøy. Dagslys inneholder for eksempel alle fargene i det synlige spekteret.


NÅR DET KOMMER TIL BIOLOGISK KONSEKVENSER - GJELDER LYS SPEKTRUM


Generelt sett har lyskilder med lav CCT (innenfor området 2000K til 3000K) mindre innvirkning på døgnfotorepseptorer enn lyskilder med høy CCT (i området 5000K - 7000K). Fordi lysspektrumsammensetningen varierer, vil imidlertid ikke alle lyskilder med samme CCT ha den samme døgnvirkningen. Test av noen kommersielt tilgjengelige vanlige lyskilder viser til tross for matchede lysnivåer, kan en lyskilde med en CCT på 6230K faktisk ha mindre innvirkning på døgnens fotoreseptorer enn en lyskilde på 4980K. Så når det gjelder å evaluere et lys sin døgneffekt, er lysspekter viktigere enn CCT eller fargeutseende. I disse dager blir fargekontrollbare lamper og lysarmaturer, som gjør at den samme lampen kan produsere forskjellige CCT-nivåer, stadig mer tilgjengelige. Men velg nøye, for når det gjelder din helse, blir ikke alt lys produsert i samme kvalitet. GoodDay®-lysene fra Lighting Science er konstruert for å maksimere døgnvirkningen ved en CCT på omtrent 5000K. Sammen med sin utmerkede fargegjengivelsesytelse, er GoodDay®-lyset overlegen i forhold til mange ‘høyt blå innhold’ CCT-løsninger. Det beste av alt er at 5000K leverer samme fargetemperatur som direkte sollys om morgenen, noe som gjør det til en flott måte å starte dagen på! 


Ute Besenecker March 14, 2017

                                                                                                                                

Verandah at Graywood, er et fremtredende, prisbelønnet uavhengig levende og assistert levende pensjonistfellesskap som ligger i Lake Charles, Louisiana, som nylig har utvidet seg til å omfatte minneomsorg. Administrert av familieeide Sunshine Retirement Living i Bend, Oregon, følger samfunnet en Person-Centric Care-filosofi, som tilbyr fasiliteter og tjenester for å støtte innbyggernes fysiske, sosiale, åndelige, emosjonelle og intellektuelle behov. Sunshine tok kontakt med Healthe da utvidelsen av Graywood begynte da de hadde blitt klar over fordelene ved døgnbelysning og ønsket å innlemme biologisk belysning i dette samfunnet som et ledd i et forsøk på å forbedre den generelle velvære for beboerne og skape en topp moderne velvære -sentrert miljø for eldre.

Verandah-teamet hadde veldig spesifikke ideer om den typen belysning de ønsket å bringe inn i dette miljøet. De lette etter ikke bare en energieffektiv LED-løsning, men ønsket å skille seg ut for å ha belysning i et hjemmelignende miljø som kan dempe fallrisikoen og forbedre beboernes følelse av velvære ved å bli utsatt for blåanriket eller blåutarmet lys. De hadde forsket på flere menneskesentriske belysningsløsninger for dette prosjektet og valgte Healthe som den beste og mest avanserte døgnteknologien, med den ekstra fordelen med et enkelt å bruke intelligent system. Healthes team jobbet tett med Sunshine-staben for å finne de beste produktene for prosjektet deres. Omtrent 650 Good Day & Night® downlights og 250 SunTrac® trådløse brytere ble valgt og installert i assistert-leve- og minnepleieområdene, alle er orkestrert av SunLync® Wireless Control Device, som kan tilpasse og synkronisere belysningen basert på den naturlige bevegelsen til solen - sørger for at du alltid har riktig lys til rett tid. Det innledende prosjektet ble fullført i februar 2019, med pågående arbeid gjennom hele våren før åpningsdagen. Funnene

Hjemmet har akkurat åpnet og har rapportert at de ikke kunne være lykkeligere med resultatene. Mens de fortsatt var tidlig i installasjonen, rapporterer personalet økt interesse for samfunnet fra PR og presse, inkludert historier om døgnbelysningen og dens potensielle innvirkning på innbyggerne i Veranda. Pågående studier gjennomføres om beboerens trivsel.

 Kate Kaminski May 20, 2019

ADVISORS

DR. MICHAEL BREUS,


PH.D Klinisk psykolog Dr. Michael Breus, Ph.D er en diplomat av det amerikanske styret for søvnmedisin og en stipendiat ved American Academy of Sleep Medicine.


Han er en av bare 163 psykologer i verden med sin legitimasjon og distinksjoner innen kliniske søvnforstyrrelser, og er godt kjent med den rollen belysning kan spille.


Dr. Breus har vært i praksis med å behandle søvnforstyrrelser i 17 år, forfatter tre Amazon Bestselgere på søvnens kraft, og tjent som en ekspertressurs og bidragsyter til WebMD, Huffington Post og The Dr. Oz Show.

DR. SMITH JOHNSTON,


Dr. Smith Johnston, MD tjener som medisinsk offiser og ekspert på aerospace preventive medicine basert på NASAs Johnson Space Center (JSC), medisinsk direktør for Aerospace and Occupational Medicine Clinics og hovedlegen for velvære- og menneskelig prestasjonsprogram.


Dr. Johnston jobber med et team av forskere og operasjonspersonell ved JSC Mission Control Center som er involvert i utstyret til den internasjonale romstasjonen med et nytt lyssystem som er biologisk følsomt.


Han er på Associated Clinical Faculties of the Dept. Aerospace Medicine University of Texas Medical Branch og Wright State University Dept. Community and Aerospace Medicine.


Dr. Johnston er lederen av den internasjonale romstasjonens (ISS) Fatigue Management Team og er i denne kapasiteten involvert i planleggingen og utførelsen av aktiviteter i verdensrommet som inkluderer lysbehandling for å dempe utmattelse og maksimere ytelsen.

DR.STEVEN LOCKLEY,


Førsteamanuensis i medisin, Harvard Medical School, Steven Lockley, Ph.D., er fakultet i avdelingen for søvnmedisin ved Harvard Medical School og en nevrovitenskapsmann i avdelingen for søvn- og døgnforstyrrelser ved Brigham og Women's Hospital.


Han har 24 års erfaring i søvn- og døgnrytmeforskning, spesielt når det gjelder lys, og har publisert mer enn 150 originale rapporter, anmeldelser, kapitler og redaksjoner om søvn og døgnrytmer.


Han var nylig medforfatter av "Sleep: A Very Short Introduction". Dr. Lockley fortsetter sin forskning med finansiering fra NASA, NIH og andre.